contact
Stempel Protestantse kerk Tubbergen
 

Fotoboek onthulling kunstwerk ds. Hattink

Fotoboek onthulling kunstwerk ds. Hattink

Aangemaakt op: 01-01-2016

Kunstwerk ds. Hattink onthuld

Op oudejaarsdag 2015 is in Tubbergen bij de Delle een kunstwerk ter nagedachtenis aan ds. Hattink onthuld.

Het kunstwerk is gemaakt door de beeldhouwer Harrie Lenferink uit Tubbergen. Het is een van zijn laatste werken voor de gemeenschap van Tubbergen en een hommage aan ds. Hattnk, die van 1841 tot 1896 predikant was van de hervormde gemeente van Tubbergen.

Gedurende deze periode – die vaak moeilijk was-  heeft hij zich op bijzondere wijze ingezet om de protestante gemeente te versterken door mensen te helpen.

Ds. Hattink was zoon van een graanhandelaar uit Amsterdam en werd op 25 jarige leeftijd bevestigd als predikant in Tubbergen.

Enkele dagen daarvoor was hij getrouwd met de dochter van de burgemeester van Rijssen.

Zij hebben gedurende 55 jaar gewoond op de plek waar thans de Delle staat en hun voordeur was op de plek waar nu het kunstwerk staat.

Mensen helpen en zijn gemeente versterken deed hij op verschillende manieren. Een van de opvallende zaken is de oprichting van de Fundatie voor Hervormden te Tubbergen. Verder is de begraafplaats aan de Hardenbergerweg door ds. Hattink geschonken aan de protestantse gemeente.

Maar ook individuele gemeenteleden heeft hij regelmatig voortgeholpen in woord en daad.

Het is een bijzonder feit dat het kunstwerk is geplaatst op de plek waar de pastorie stond en aan de straat die naar hem vernoemd is.

Door een aantal nazaten van ds. Hattink werden aan de fundatie en de kerkenraad een paar portretten van de ds. Reinier Hattink en zijn vrouw Trijntje Dikkers aangeboden. Die zullen een mooie plaats krijgen ergens in de Delle.